LA MARE DE DÉU DE LA CISA

LA LLEGENDA I ELS EXVOTS

L'altar major custodia la imatge original de la Mare de Déu de la Cisa. De 30 cm. d'alçada, és una talla gòtica, de fusta policromada, que data de la primera meitat del segle XIV.  És, en aquesta data, quan la devoció a la Verge de la Cisa està ja consolidada, fet que coincideix amb el fervor que van adquirir les Mares de Déu trobades.

 

Els orígens de la devoció a la Mare de Déu de la Cisa es vinculen a la llegenda segons la qual la imatge de la Verge fou trobada casualment per una pastora en el lloc on ara hi ha la Font de la Cisa, situada una mica més avall del santuari. El cicle està plasmat en el plafó ovalat, tallat en fusta, que hi ha a sota de l'altar major.

Des de la creació del santuari, la Mare de Déu de la Cisa va ser venerada pels pobles de la costa de Llevant, els quals demanaven la seva protecció per fer front a qualsevol dificultat, especialment en les expedicions marítimes i en aquest sentit ha esdevingut una "verge marinera" per excel·lència.

 

Aquest fervor s'ha materialitzat en una interessant col·lecció d'exvots exposada a la sala annexa de l'altar major de la capella. D'ella, destaca la magnífica pinacoteca, creada gràcies a les donacions dels  mariners que s'aventuraren a travessar l'oceà per anar a fer fortuna a les Amèriques, especialment a l'Uruguai i a l'Argentina. Per mesures de seguretat, només s'hi mostren reproduccions.

 

El primer de maig se celebra l'Aplec de la Cisa, amb l'ofici de la Missa i una fira artesana en la qual es pot tastar el típic sabre de la Cisa.