CAPELLA DE SANT SEBASTIÀ

La capella de St. Sebastià corona el turó del Castell. És probable que fos erigida al segle XVI, paral·lelament al ressò que va adquirir l'advocació a Sant Sebastià en aquells moments, quan els brots de la pesta venien delmant la població des del segle XIV.

 

L'edifici, orientat a migdia, és de planta rectangular amb absis i teulada àrab a dues aigües. Dos cossos amb nínxols s'adossen simètricament a les façanes est i oest. La façana principal té una fornícula, on segurament devia romandre una figura del sant, i un banc corregut.

 

L'interior de la capella és d'una nau longitudinal amb banc corregut, coberta amb volta de canó i  absis semicircular, amb banc corregut i una escala d'accés al pis superior o cor. Destaca la capelleta d’obra que custodia la figura del sant.

 

La seva bellesa rau en la senzillesa de les línies, que són harmòniques i austeres. La blancor de la calç amb què s’ arrebossà la façana contrasta amb l'intens blau del mar, cosa que fa d'aquesta capella un edifici típicament mediterrani.

 

Actualment és la capella del cementiri municipal de Premià de Dalt, creat a mitjan segle XIX; en aquest,  s'hi poden veure des de les tombes més senzilles, fins als panteons familiars més rics, cosa que ens permet, al mateix temps, resseguir les nissagues de les famílies premianenques.

 

El cementiri fou ampliat i remodelat recentment. La transcendència de la mort va inspirar l'aportació i l'empremta artística de Josep M. Baqués en el tractament ceràmic del mur de l'accés actual i de Madola en el tractament de la façana de la capella.

 

El Dia de Tots Sants, la devoció enlluerna de flors el cementiri i la capella de Sant Sebastià.